Tuyển tập đề thi Tiếng Anh THPT Quốc Gia 2021 đợt 1 chính xác, đầy đủ

Bên cạnh Toán và Ngữ Văn, tiếng Anh là một trong 3 môn thi chính trong mọi kỳ thi THPT Quốc Gia. Đây là môn thi luôn gây sự khó khăn và lo sợ nhất định đối với hầu hết thí sinh bởi nó yêu cầu nhiều kỹ năng, từ phát âm, đọc hiểu cho đến nghe. Chỉ còn một thời gian ngắn nữa, các bạn học sinh sẽ lại bước vào kỳ thi THPT Quốc Gia đầy thử thách. Để giúp các em ôn lại kiến thức và làm quen dạng bài tập, bài viết dưới đây sẽ mang đến đề thi tiếng Anh THPT Quốc Gia 2021 kèm theo đáp án chính xác.

Đề thi tiếng Anh THPT Quốc gia 2021 mã đề 405

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 1: My parents bought me a _ school bag for my birthday

A. beautiful Japanese red

B red Japanese beautiful

C Japanese red beautiful 

D beautiful red Japanese

Question 2: The next SEA Games will be held Viet Nam

А. up B. on C. in D. at

Question 3: The building is beautiful, _? 

A wasn’t it

B. isn’t it

C has it

D was it

Question 4: Peter loves kitchen work. He always helps his wife the dishes.

A. wash over

B. wash away

C wash up

D wash through

Question 5: I _ a lot of presents on my birthday last week.

A. have given

B was given

C. was giving

D give

Question 6: _comfortable I feel, the more creative I am.

A. Most of

B The more

C More

D Most

Question 7: When the visitor saw with her own eyes the beach covered with a mountain of plastic rubbish washed up from around the world, a chill went down her_

A. brain

B. mind

C spine

D bone

Question 8: The students enjoyed the online course they found it useful for their studies.

A. although B. because of C. despite D because

Question 9: ____ the experiment several times, the scientists finally succeeded in developing a new vaccine.

A. Have carried out

B Having carried out

C Have been carried out

D Have been carrying out

Question 10: ____, he will be very happy.

A. When my father saw my test scores

B When my father was seeing my test scores

C When my father sees my test scores

D When my father had seen my test scores

Question 11: My grandfather often__to the radio to get the latest news.

A. talks

B watches

C. hears

D. listens

Question 12: The hotel is famous for its spectacular _ of the sea.

A. glance

B look

C view

D vision

Question 13: We _ flowers in the school garden when it started to rain.

A. were planting

B. plant

C are planting

D have planted

Question 14: Linh has been trying to solve this problem all week, but she still hasn’t been able to _ it

A break

B shatter

C crash

D crack

Question 15: I like eating in this restaurant because the waiters are very _ and friendly.

A. helpfulness

B. helpfully

C helpful

D help

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 16:

A. polite                          B. nervous                              C. happy                         D. careful

Question 17:

A. festival                       B. capital                             C attention                         D. customer

>> Xem thêm:

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the follow questions.

Question 18:

A. face                           B. take                                 C. save                             D. land

Question 19:

A. cried                        B started                           C. seemed                          D. rained

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20: My parents always encourage me to participate in social activities to gain more life experience.

A. get                       B. lose                                c. warn                             D. post

Questions 21: It’s time you pulled your socks up and started working seriously. Your final exams are coming. 

A. got furious

B. lost confidence

C. studied harder

D. became lazy

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.

Question 22: Many students are anxious about the coming interview.

A. kind

B. noisy 

C. crowded

D. worried

Question 23: Tom followed the recipe exactly, but the meat tasted awful.

A. good                         B. delicious                      C. terrible                   D.fresh

Mark the letter A,B,C,D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanfes.

Question 24: Tim is late for the class meeting.

– Tim: “Sorry I’m late, Peter.”

– Peter: “_____”

A Never mind

B. Good idea.

C. Same to you.

D. Thanks a lot.

Question 25: Binh is talking to Minh after the performance.

– Binh: “You’ve got a lovely voice, Minh.”

– Minh: “__”

A. Congratulations!

B. Me too.

C. Thank you.

D. No problem

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 26: Coffee shops are forbidden to serve over ten customers at a time during social distancing. There is no exception whatsoever.

A. In no way are coffee shops prohibited from serving over ten customers at a time during social distancing

B. Under no circumstances are coffee shops prohibited from serving over ten customers at a time during social distancing.

C. On no account are coffee shops permitted to serve over ten customers at a time during social distancing.

D. At no time were coffee shops permitted to serve over ten customers at a time during social distancing

Question 27: Mike doesn’t feel well today. He can’t go out with his friends.

A. If only Mike had felt well today, he couldn’t have gone out with his friends.

B. Provided that Mike feels well today, he can’t go out with his friends.

C. Mike wishes he felt well today so that he could go out with his friends.

D. If Mike had telt well today, he couldn’t have gone out with his friends.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 28: It is not necessary for you to book movie tickets in advance.

A. You needn’t book movie tickets in advance.

B. You would book movie tickets in advance.

C. You must book movie tickets in advance.

D. You can’t book movie tickets in advance. 

Question 29: He last went to the cinema two months ago

A. He didn’t go to the cinema two months ago.

B. He hasn’t gone to the cinema for two months

C. He has gone to the cinema for two months.

D. He has two months to go to the cinema

Question 30: “I have a lot of homework to do,” Ha said.

A. Ha said that I had a lot of homework to do.

B. Ha said that she had a lot of homework to do.

C. Ha said that I have a lot of homework to do.

D. Ha said that she has had a lot of homework to do.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 31: Students need to develop necessary skills to prepare for his future.

A. need                        B necessarry                     c to prepare                 D his

Question 32: Mai invites her classmates to her 18th birthday party last week.

A. invites                     B to                              C party                                   D week

Question 33: The spokesman had an uphill struggle to find an explanation that was readily intelligent

A spokesman                           B unphii                         C intelligent              d lay

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 34 to 38.

Many people say that schooldays are the best days of their life, and they often feel that this should be a period of enjoyment. (34)______ , exams often make them unhappy, and many students prefer having no exams at all. They say the exams (35)____ they have to take often make them worried, and they have no time to relax. Others, on the other hand, say that exams help students study better. They will have to study throughout the year, and if they do well, they will become more (36)__________ in studying.

There are (37)_______ students who prefer only final exams. They say that they have to work hard for two months a year and so they have more time for their leisure activities. They think that this is a better way of (38)________students’ knowledge and ability in the subjects they are studying.

(Adapted from Complete First for Schools by Brook-Hart, Hutchison, Passmore and Uddin) Question

Question34:

A. Therefore

B. Moreover

C. Although

D. However

Question 35:

A which

B. when

C. where

D. who

Question 36:

A. bored

B. friendly

C. nervous

D. interested

Question 37:

A. some

B. another

C. every

D. each

Question 38: A. accessing B. assisting C. accepting D. assessing

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 39 to 43.

Many children have music classes when they attend school. And it is thought that music can help them learn other subjects better. Research has shown that it can improve children’s performances in certain subjects.

Some studies have shown that music training can help you understand your own language better. It could also help you with learning a second one. Moreover, young people who have studied music also seem to get higher scores in other subjects like maths. So it could be that these school subjects are connected in some way.

Music also helps you think of new ideas, and believe more in yourself. If you are learning the guitar, for example, it can be really exciting when you are able to start composing your own pieces of music. One of the biggest benefits, of course, is that listening to music can reduce your stress. And composing music can make you feel the same way. Maybe your musical knowledge will even open up a great career path for you in the future!

(Adapted from Preliminary for Schools Trainer) Question

Question:39: What is the main idea of the passage?

A. Ways to write a piece of music

B. Benefits of learning music

C. New ideas in music

D. Ways to teach music

Question 40: The word it in paragraph 1 refers to_

A, research B. music C. school D.child

Question 41: According to paragraph 2, students who learn music seem to______

A. get higher marks in maths

B. know only one language

C. dislike learning a second language

D. dislike learning other subjects

Question 42: The word composing in paragraph 3 is closest in meaning

A. copying

B writing

C. lelearning

D. sharing

Ouestion 43: According to the passage, which of the following is NOT mentioned as a benefit of music?

A It helps you make more friends.

B. It helps you reduce stress.

C. It helps you think of new ideas.

D. It helps you believe more in yourself.

Read the following passage and mark the letter A, B, C. or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 44 to 50.

When it comes to ambition, no two people are alike. Every class has its outstanding students. every company has its wonderful employees, and every family has its successful members. Then there is someone who is happy with whatever life brings. So what makes us different?

A person’s desire to succeed depends on so many factors. He or she may have goals, but without the ambition to get started, they never take the first steps to achieve them. Similarly, those with an ambition but no clear goals tend to begin many projects, but do not ever follow them till the end.

Although there are not any strict rules about how to ‘teach’ ambition or what decides it, many successful people do share some things. Most scientists agree that it helps to have parents who encourage their children to try new experiences, praise their successes, and accept their failures. In those families, kids often have much higher confidence levels. They know how to set goals and keep trying until they achieve them. Money also plays an important role. Those who are not very rich often want to earn money. It forces them to work hard all the time to improve their life.

However, the desire for success can create its own stress. Working too hard to achieve success can lead to illnesses. These days, even teens and young adults are feeling the stress. Trying to get into good colleges and find good jobs has forced high school students to study harder than ever. For many, it is difficult to find the balance. One solution may be to get together with family and friends, and do the things we enjoy. Most would agree that those values are far more important than any wealth or success.

(Adapted from Skillful Reading & Writing by Bixby and Scanlon)

Question 44: Which of the following is the best title for the passage?

A. The Desire for Success

B. Ways to Teach Ambition

C. A Life without Stress

D. An Interesting Life Story

Question 45: The word outstanding in paragraph 1 is closest in meaning to________

A. pleasant B. excellent C. terrible D honest

Question 46: According to paragraph 1, ambition_______

A. is the same for all people

B. is achieved by all people

C. is shared by different people

D differs from person to person

Question 47: The word them in paragraph 3 refers to

A. levels B. goals C. families D. kids

Question 48: The word illnesses in paragraph 4 is closest in meaning to___

A health problems

B. wonderful results

C. money problems

D. good feelings

Question 49: Which of the following is NOT true according to the passage?

 A. Money does not play a role in people’s success.

B. The desire to succeed can badly affect people’s health.

C. Some people are pleased with whatever life brings.

D. A person’s desire for success depends on so many factors.

Question 50: Which of the following can be inferred from the passage?

A. People in modern society do not care about the values of family.

B. Teenagers in the past had to work harder to enter colleges.

C. Poor people do not work hard enough to improve their life.

D. The combination of ambition and clear goals is essential to success.

Đáp án đề thi tiếng Anh THPT Quốc gia 2021 mã đề 405

Để đạt hiệu quả tốt nhất trong quá trình ôn luyện, nắm vững các dạng bài trong đề thi tiếng Anh THPT Quốc Gia 2021, các em nên canh thời gian 50 phút và đặt trường hợp bản thân đang thực sự ngồi trong phòng thi với 50 câu hỏi. Sau đó hãy kiểm tra đáp án bên dưới nhé!

1. D 2. C 3.B 4.C 5.B 6.B 7.C 8.D 9.B 10.C
11. D 12.C 13.A 14.D 15.C 16.A 17.C 18.D 19.B 20.B
21.D 22.D 23.C 24.A 25.C 26.C 27.C 28.A 29.B 30.B
31.D 32.A 33.C 34.D 35.A 36.D 37.A 38.D 39.B 40.B
41A 42.B 43.A 44.A 45.B 46.D 47.B 48.A 49.A 50.D

Để đạt được số điểm cao nhất, bên cạnh yếu tố may mắn còn còn đòi hỏi rất nhiều ở sự quyết tâm và nỗ lực không ngừng nghỉ của các em. Mong rằng đề thi tiếng Anh THPT Quốc Gia 2021 kèm theo đáp án sẽ là hành trang hiệu quả giúp các em vượt qua cánh cửa cấp 3 thật tốt và rồi mạnh mẽ tiến đến chinh phục các mục tiêu mới trong tương lai. Các em nên lưu ý lịch thi để không nhầm lẫn giờ thi đáng tiếc như những trường hợp năm trước nhé.

Share This Post

Post Comment